logo


Feng shui -
dine omgivelser speiler hvem du er


Feng shui er den kinesiske formen for miljørådgivning.
Feng shui er den tidløse kunnskapen om hvordan vi formes av omgivelsene og hvordan vi kan forme, innrede og bo på en balansert måte.
Feng shui bygger på århundrers erfaring og er ikke så fremmed for oss som man skulle tro.

I denne artikkelen vil jeg fortelle litt om hva klassisk feng shui handler om og fortelle om tre personer som har benyttet seg av feng shui til å skape forandringer i livet sitt. Den ene for å få familie og barn, den andre ønsket å få en bedre flyt i inntektene, få flere tilmeldte til sin kursvirksomhet, og den tredje ønsket å få støtte i en endringsprosess i livet. Men aller først kan jeg fortelle litt om min bakgrunn og min vei til feng shui.

Min vei til feng shui

I mange år har jeg vært interessert i hele miljøproblematikken. I 1977 var jeg f.eks. med å starte "Det norske økoteket", en informasjonssentral og bibliotek for alternativ teknologi, energi og en livsførsel mer i pakt med naturen. Fra 1986 til 1998 jobbet jeg som gartner i Botanisk hage, Oslo som gartner, de siste årene med ansvar for Nyttevekstavdelingen. I perioden før dette var jeg knyttet til økologiske prosjekter og har også vært birøkter.

Når interessen for feng shui begynte, kan jeg ikke huske, men da jeg i 1990 besøkte Hong Kong, forsøkte jeg å finne litteratur om feng shui på engelsk. Jeg fant ingen ting. For 20 år siden var det ikke skrevet mye på europeiske språk om feng shui. Nå er det helt annerledes. Problemet er nå å velge hva man skal lese, og hvilke feng shui-skoler man eventuelt vil ta.

For å sette meg grundig inn i feng shui, har jeg gått på to skoler, i Sverige og i Oslo. European School of Feng Shui Sweden fullførte jeg i 2005. Denne skolen bygger på erfaringene til en australier, Roger Green. Han søker å forene kinesisk kunnskap med vestlig tenkesett, noe jeg fant tiltalende. Roger Green hadde bakgrunn innen makrobiotikken og skolene kaller han nå Feng Shui Seminars og han holder kurs i New York, San Franscisco, London og Sydney. Feng shui kursene inkluderer "Space Clearing Techniques" og "Eco Design Principles", og i tillegg driver han "Academy of Healing Nutrition" og "Academy of Geometry".

Den andre feng shui skolen, Imperial School of Feng Shui and the Chinese Horoscopes Norway, fullførte jeg i 2008 og den underviser i kunnskapen Master Chan Kun Wah har tatt med fra Kina. Han vokste opp i Hong Kong og ble valgt ut i kinesisk tradisjon av sin mester da han var ung. Ferdig utdannet ble han bedt om å reise til vesten av mesteren for å spre feng shui kunnskapen. I mange år drev han en vegetarrestaurant i Edinburgh, Skotland. Først i 1998 begynte han med feng shui fordi mesteren sa at da var tiden moden. Hans metode kalles Chue Style Feng Shui.
Etter hvert er det blitt skoler i mange land, og den svenske feng shui skolen jeg gikk på har nå skiftet tilhørighet fra å være tilknyttet Roger Green til Master Chan. Dette ser jeg som en naturlig utvikling. Det er mange som tilbyr utdannelse og kurs i feng shui, noen vil forsvinne, nye vil oppstå. Klinten vil bli skilt fra hveten. Også i Kina strides mestrene om hvem som er best, hvem som har de mest effektive metodene. Hver mester sine metoder som de hegner om, og elevene har valgt mestre ut fra egen legning. Det er naturlig at skoler såvel som alt annet har forskjellig blomstringstid, og det skal bli interessant å følge med i hvilke feng shui skoler som blir i stand til ikke bare å sette frø i vesten, men også å tilpasse seg klima og jordsmonn på sikt.

Selv om feng shui er utviklet i Kina og ble regnet som en av de ni taoistiske helbredelseskunstene, bygger den på universelle prinsipper og vil derfor etter min mening kunne tilpasse seg våre forhold. Fra akupunktur begynte å bli kjent i vesten på 70-tallet til i dag hvor akupunktur er alment kjent, har det gått 30 år. Det vil nok ennå gå noen år innen feng shui blir like kjent som akupunktur, men hvis vi regner at feng shui kom på 90-tallet, er det ennå noen år å gå på. Akkurat som med akupunktur hvor forskjellige retninger som elektroakupunktur og fem-elements-akupunktur praktiseres, vil forskjellige feng shui skoler oppstå. The Imperial School of Feng Shui and the Chinese Horoscopes underviser i klassisk feng shui.

Hva er feng shui

Feng shui betyr vind og vann. Ordene står som symbol på livets dualistiske karakter. Vind representerer i denne sammenheng det aktive prinsipp, yang, mens vann det passive prinsipp, yin. Feng shui søker å skape balanserte omgivelser, en dynamisk likevekt mellom aktive og passive områder.
Ved å studere naturen og naturens prosesser, kom man frem til en forståelse av naturens sykliske karakter som uttrykt i yin-yang symbolet eller en tidlig form med tre konsentriske sirkler som også uttrykker treenigheten himmel, jord og menneske (se tegning), så kineserne mennesket som stående mellom himmel-chi/energien og jord-chi/energien. Himmel-energien representerer tid mens jord-energien representerer form.

Feng shui utøvere så at "chi/energi følger form og at mennesket følger chi/energi".
To "skoler" utviklet seg, form-skolen og kompass-skolen. Den førstnevnte fokuserte mest på hvordan naturens former påvirker oss, den andre var mer opptatt av den virkningen de forskjellige himmelretningene har. Kompasset ble utviklet slik at man kunne registrere energieffekten av de forskjellige himmelretningene. Etter hvert forente disse to skolene sine erfaringer, og klassisk feng shui bruker i dag begge metodene.
Feng shui-tankegangen kom til å prege all byggeaktivitet i Kina fra den enkelte boligs utsende og innredning til hageplanlegging, utforming av boligområder og hele byplaner. I vesten han man til nå sett på feng shui som en kinesisk interiørdesignmetode. I Kina ble den utviklet til å omfatte alle aspekter av det å bygge og bo på.

Feng shui benytter seg av en rekke metoder, fra en grunnleggende analyse av aktive og passive områder til å bruke de 64 heksagrammene fra I-Ching, Forvandlingenes bok.
Det kinesiske kompasset, Lo Pan, er oppdelt i 64 sektorer, svarende til de 64 heksagrammene. Hver av disse er delt opp i 6 linjer, dvs. Lo Pan er inndelt i 64x6=384 linjer i stedet for de 360 gradene som vi bruker. Jeg sier dette for å vise at feng shui er forener kunst og vitenskap. Det er en erfaringsbasert vitenskap med århundrelange tradisjoner. Det er en kunst i den forstand at balanse og harmoni kan skapes på mange måter og hvordan det gjøres er avhengig av den enkeltes sans for harmoni og skjønnhet. Selv om feng shui utøvere bruker de samme metodene, vil de kunne komme frem til forskjellige løsninger. Det er ikke bare en måte å skape harmoni på - hvordan, vil være avhengig av samspillet mellom den som ønsker en feng shui konsultasjon og rådgiveren.

Kinesisk astrologi

For at rådene fra en feng shui utøver skulle passe til beboerne, kom feng shui rådgiverne frem til at det ikke kun var tilstrekkelig å analysere stedets og boligens energiflyt. De så at det også var nødvendig å se på beboernes energier slik at boligens energi kunne være tilpasset beboerne. Derfor er kinesisk astrologi en integrert del av feng shui utdannelsen.

Det kinesiske horoskopet kalles Ba Zi, åtte tegn. Det er basert på den kinesiske tusenårskalenderen. Fødselstidspunktet karakteriseres med åtte kombinasjoner av fem elementer (fra loven om de fem elementene som benyttes av alle de kinesiske helbredelseskunstene, enten det er urtemedisin, akupunktur eller feng shui). Det vil være for mye å si noe mer om dette i denne sammenhengen, men det viktigste ved å få satt opp det kinesiske horoskopet er å få kartlagt fordelingen av de fem elementene og gjennom det se hvordan horoskopets/personens energier kan balanseres. Når man vet hvilken sammensetning en person har, vet man hva som trengs for å balansere personen. F.eks. en person som er vurdert til å ha en svak tre-elements-energi kan understøttes med de elementene som nærer treet som vann- og tre-elementet. Dette kan gjøres ved å bruke farver eller former og denne personen vil støttes ved at han omgir seg med levende planter (tre-elementet), at hans arbeidsrom males i blått (vann-elementet) eller i grønt (tre-elementet), osv.

Hage feng shui

Et hovedtema i feng shui er å skape balanse og harmoni - omgivelser som svarer til hva den enkelte trenger for sin vekst, blomstring og utfoldelse. Akkurat som den enkeltes sunnhet ikke kan ses isolert fra familie og omgangskrets, kan heller ikke en bolig ses isolert, men må ses i forhold til omgivelsene. I klassisk feng shui ser man på hagen som boligens aura. Man tenker at fra 50 til 80% av chi-energiene inne i boligen er avhengig av omgivelsene utenfor. Hage feng shui, organisering av hagen, hagens form og beplantning, er derfor vesentlig for trivselen inne. Dette vet en som er glad i sin hage selv om han kanskje tenker at det er gjennom å være i hagen at styrken og gleden kommer. Men busker og trær har sine energifelt og alle utveksler vi med hverandre. Bare ved f.eks. å flytte stueplantene fra et rom til et annet, kan vi merke en forskjell. Hvilke vekster vi omgir oss med påvirker oss mer enn vi til daglig er klar over. Kineserne var klar over hagens betydning, noe dette ordtaket viser:

"Den som skaper en hage, skaper lykke"

Siden feng shui har en rekke virkemidler for å påvirke omgivelsene, kan det være en utfordring å finne en balanse mellom hva man skal gjøre og hva man ikke skal gjøre. Jeg tenker på problemartikken omkring det å manipulere virkeligheten.
Her må hver enkelt velge om man ønsker å benytte seg av talismenn og seremonier for å forsere en utvikling, finne de optimale betingelsene for det man tror vil være et godt liv eller om man vil søke å skape en harmoni ut fra hvor man er uten at man definerer nøyaktig hva man kan ønske seg. Og hvor går grensen mellom overtro og vitenskap, mellom magi og sunn fornuft?
Wu-wei er et nøkkelbegrep innen taoistisk filosofi som kan oversettes med ikke-gjøre gjøre, om det å handle i overesstemmelse med tao, veien, det naturlige.

"Tao er evig virksom
wu-wei, utretter intet
og lar likevel ingenting ugjort."
fra "Tao Te Ching", kapittel 37

Hvordan bruke feng shui

Etter å ha fortalt litt om min bakgrunn og interesse for feng shui og hva feng shui kan bidra med, vil jeg fortelle om tre forskjellige mennesker som har brukt feng shui til å skape en ny retning i livet.

Reidar

Reidar Frølich Braathen, eieren av OSO Hotwater, hadde i mange år ledet familiebedriften ved Hokksund. To voksne sønner hadde overtatt driften av fabrikken, og han var selv godt i gang med miljøarbeid. Men det var noe han savnet. Han ønsket seg flere barn, men han var ikke gift lenger og ung var han heller ikke. Når sant skal sies hadde han passert 60, og det er ikke akkurat vanlig at en mann ønsker seg barn i denne alder. Men Reidar er ingen vanlig mann og som den kreative person han er, tenkte han at ingen ting er umulig og at det dreier seg om å bruke det man kan på en konstruktiv måte.
I alle år hadde Reidar vært orientert i retning av det alternative. Han har vært vegetarianer i 50 år og har alltid ønsket å være et eksempel. I 1995 opprettet han OSO Miljøfond etter å ha hatt besøk av Thor Heyerdal i en uke. Miljøfondet får nå tildelt fem prosent av bedriftens overskudd til forskjellige miljøtiltak og gjennom årene har det bl.a. støttet Bellona, Norges miljøvernforbund, Regnskogfondet og den norske skolen i Tibet for å bevare tibetansk kultur. Miiljøfondet har denne nettsiden www.osoecofond.com
Miljøfondet har også utgitt en rekke gratishefter om det Reidar har vært opptatt av, som: "Livsglede - til fordel for deg og dine, og naturen rundt oss", "Bygge og bo - miljøriktig og rimelig", "Tibetansk livskunst - tankens kraft satt i system" og "Bedre harmoni og helse med feng shui - enkel guide til gammel kinesisk visdom".
Med denne bakgrunnen og med kunnskaper om feng shui var det naturlig for Reidar å teste ut det han hadde lært seg. Som han sier i feng shui-heftet:

"Feng shui er en 5000 år gammel lære fra Kina om å skape god energi og harmoni rundt seg. Erfaringer viser bl.a at husets beliggenhet og dets forskjellige roms kompassretninger har vesentlig innflytelse på beboernes helse og fremgang. De fleste av rådene har innlysende praktisk mening, men andre er utenfor vår fatteevne. Det er bare å velge: Tro eller ikke på kinesisk visdom."

Reidar valgte å tro og han har ikke angret. Han innredet sitt hus på en optimal måte for et familieliv. Med stue og soverom i de riktige sektorer av huset, senger plassert i riktig retning, og ikke minst valgte han å omgi seg med symboler som forsterket hans lengsel etter barn og familieliv. Da han var 65 traff han kvinnen som han kunne dele sin livsforståelse og glede over livet med. Han giftet seg med en 31 år gammel arkitekt, Taoa Frølich Braathen, og de har nå fire barn sammen som de underviser hjemme i Sørkedalen, utenfor Oslo. Selv er han overbesist om at det er kunnskapen om feng shui som førte dem sammen og fortalte inspirert om hele prosessen da jeg besøkte ham i sommer. For den som er interessert kan man lese mer om dette og Reidars tanker om livet i boken "Industri og livsvisdom - hånd i hånd" skrevet av Arvid Møller og som skal utgis våren 2010.

Reidar, Taoa og barna

Beate og Kjell

Beate Myrvold og Kjell Halvorsen hadde kjøpt hus i Groruddalen og ønsket at jeg skulle gjøre en feng shui konsultasjon på huset. Det var et gammelt hus med hage og det var mye som kunne gjøres for at det skulle bli til deres hus. De ønsket å få råd om hva som burde prioriteres for at huset skulle bli godt å bo i for dem og barna og for at de begge kunne få en bedre flyt i økonomien .

Når jeg vurderer et hus med hage ser jeg på samspillet mellom ute- og innearealene, vurderer huset med grunnflate og form og hagens utearealer i forhold til huset. Jeg kom frem til at det viktigste for Beate og Kjell ville være å få åpnet opp forsiden av huset. Huset var opprinnelig bygget med glassveranda i 1. og 2. etasje. Den siste eieren hadde lukket disse og gjort dem om til klesskap. I og med at utsikten fra forsiden av huset dermed var blokkert, betød dette ut fra feng shui-tankegang at også fremtidsmulighetene ville bli blokkert. Selv om det innebar en større restaureringsjobb å få åpnet opp glassverandaene og tatt dem i bruk, foreslo jeg å prioritere dette. Det var ikke mangel på andre ting som kunne gjøres både inne og ute, men vurderingen var at ved å gjøre dette først, ville istandsettelsen av glassverandaene bidra til å åpne opp for å gjøre andre ting etter hvert.

I sommer tok de i bruk glassverandaen i første etasje. Det opplevde både Kjell og Beate som et vendepunkt i økonomien. Det kom en ny pust inn i huset og for å sitere Beate, "I prosessen åpnet det seg nye fantastiske muligheter for meg som jeg nesten ikke kunne ha drømt om."

Ved å gå inn på Beates nettside, www.stemmenbakstemmen.no,
kan man se Beate stå inne i glassverandaen og fortelle om sin form for stemmebruk og hvordan hun arbeider med å hjelpe folk til å finne sin stemme bak stemmen.


Hos Beate og Kjell


glass og gitar
Beate Myrvold

Nina

Nina Enger jobbet i Aker Solutions. Pga finanskrisen skar Røkke ned til beinet. Han omorganiserte sine virksomheter, utsatte prosjekter og avskjediget folk. Nina ble arbeidsløs. Hva skulle hun satse på fremover og hvordan skulle hun takle den situasjonen hun nå var kommet i med ansvar for tre barn og som alenemor. Hun hadde mange ideer om hva hun kunne drive med og ønsket å se på hele sin livssituasjon og få råd ut fra et feng shui-perspektiv.
Nina bor i en firemannsbolig med en stor veranda og hage rundt huset. Feng shui analysen av både hennes leilighet og hagen ga henne ny energi til å rydde opp ute og inne. Hun sa at etter at hun hadde fått feng shui-rapporten fikk hun en sterk trang til et enklere liv og en dyp trang til å kvitte seg med det som var overflødig og med en gang hun fikk rapporten, gikk hun igang med å forandre inne og ute.

På forsiden av verandaen sto det tujaer som hadde vokst seg store og hindret utsynet. De ble felt. Espalier for klatreplanter er satt opp og hun har bestemt seg for å bygge en pergola over en del av verandaen. Hun fikk naboene til å godkjenne det hun ønsket å gjøre i hagen og hun gikk i gang med å fornye hekken rundt eiendommen, plante inn nye busker hvor det var hull i hekken. Ut fra feng shui tankegang er det viktig å holde på energien til huset ved å ha klare grenser mellom seg og omverdenen og markere det meg gjerder eller hekk. Nina ryddet i staudebedene og rundt buskene og plantet flere trær, og den felles inngangsdøren malte hun rød fordi den vendte mot nordøst og trengte å bli gjort tydeligere.

Inne ryddet hun i alle rom og kvittet seg med alt overflødig. Hun fortalte at det ble så mye at det fyldte et helt lastebillass. Stue og arbeidsrom ble ommøblert og det har ført til en helt annen flyt i energien i leiligheten. Hun har fått mye mer plass til å utfolde seg kreativt. Hva hun jobber med kunsterisk kan man se på hennes nettside www.ninaenger.com og hun er godt igang med å skape seg en fremtid innen Human Design, se
www.humandesignnorway.no

Nina er nå blitt ennå sikrere på at det er dette hun vil arbeide med og hun opplevde at feng shui var et viktig bidrag i hennes avklaringsprosess, men det er ikke bare hun som opplever forandring hjemme. De som kommer på besøk merker en tydelig endring i energien hjemme hos henne, og Nina forteller at de andre som bor i huset også merker en forandring til det bedre i firemannsboligen.




Nina Enger

Oppsummering

Dette sitatet av Winston Churchill uttrykker bra hva feng shui dreier seg om:

"Vi former våre boliger, deretter former de oss."

 

Terje Eugen Holthe
Juniperus feng shui

Drammen,
2.10.2009

 

I artikkelen er det henvist til disse nettstedene:

OSO Miljøfond - Reidar Frølich Braathen
www.osoecofond.no

Stemmen Bak Stemmen - Beate Myrvold
www.stemmenbakstemmen.no

The art of Nina - Nina Enger
www.ninaenger.com

Juniperus feng shui - Terje Eugen Holthe
www.juniperus.no



Sinus Software & Design ANS