logo














Apotekerhagen i London, «Chelsea Physic Garden»

London byr på et mangfold av opplevelser, ikke minst for hageinteresserte. Det er store parker, det er historiske og botaniske hager. Den største botaniske hagen er Royal Botanic Garden, Kew. En mindre kjent, men vel så interessant er Chelsea Physic Garden. Det er Londons eldste botaniske hage og den nest eldste i England.

Den ligger i hjertet av London og ble grunnlagt i 1673 av «Hengivne apotekeres forening». De etablerte en hage ved Themsen for å dyrke sine medisinplanter og hvor apotekerlærlingene kunne bli kjent med de medisinske plantene.

Men hvorfor heter hagen «Physic Garden»? Hvis man slår opp i en ordbok har physic to
betydninger, den første er medisin, den andre kunsten å helbrede. Den engelske betegnelsen for lege er physician.

Den medisinske hagen i Chelsea var lukket for publikum helt til 1983 og er derfor blant de mindre kjente hagene i London. På hagens nettsider er den karakterisert som «den hemmelige hagen», men det er kanskje også fordi den er omkranset av høye teglsteinsmurer og utenfra kan man ikke se at det ligger en botanisk hage bak murene (se foto av inngang). Det gjør at mikroklimaet er bedre enn i Kew Garden, og den har f.eks. det største oliventreet som vokser utendørs i England. Hagen er ikke stor i forhold til Kew Garden, men den er på 3,8 acres. Det svarer til 15 mål, og den inneholder omkring 5000 arter.

Inngang

Det er forsatt fokus på plantenes egenskaper, opprinnelse og bevaring, men det er gjort på en slik måte at det er en fryd for øyet å besøke hagen (se foto av hagen). Da jeg besøkte den i juni 2009 var den en opplevelse for både hode og hjerte og det viste seg at den også var en opplevelse for ganen.

Hagen

Hagen er vakker og velstelt, og samtidig er det godt tilrettelagt for den som ønsker å lære om
plantene. Man kan få låne en lydveiviser som forklarer hva som er hvor i hagen, og med et kart er det lett å orientere seg (se kart). Av det kan man se at det er velordnede, systematiske bed, hvor man kan bli kjent med medisinplantene og det er bed hvor man kan se de plantene som tradisjonelt brukes til å behandle forskjellige typer av sykdommer (se foto av medisinsk bed). Det er historiske bed og i pakt med tiden er det også en avdeling som heter «Garden of World Medicine». Den inneholder sjeldne, truede arter og planter som har vært brukt av folkeslag/grupper som er utrydningstruede, som det heter i en brosjyre, «Rare plants, endangered peoples, lost knowledge».

Kart

Medisinsk bed

På min vei gjennom hagen kom jeg forbi noen bikuber som naturlig nok hører hjemme i en botanisk hage. Viktig i et bymiljø hvor det er lite insekter, men også for å vise at det går helt greit å ha bikuber i en byhage (se foto). For å vise hvor viktig biene er, var det satt opp en plakat med bistatistikk (se foto). Hagen har en egen liten avdeling som er viet til Linné som besøkte hagen flere ganger og den har vakre gamle veksthus (se foto av veksthus). Og ikke minst har de en meget god kafé som det også er vel verdt å besøke (se foto av arkitekt og autorisert Oslo-guide Arild Eugen Johansen og gartner og feng shui rådgiver Terje Eugen Holthe) etter en vandring blant alle verdens medisinplanter.

Bikuber

Bistatistikk

Veksthus

Arild Eugen Johansen og Terje Eugen Holthe på kaféen

Hvis du vil vite noe mer om Chelsea Physic Garden, kan du besøke hagens nettsider:
www.chelseaphysicgarden.co.uk
Her fortelles det at det satses på å gjøre den til et senter for utdannelse, skjønnhet og avkobling, og det har de etter min mening lykkes med.

Terje Eugen Holthe
Feng shui rådgiver og tidligere gartner i
Nyttevekstavdelingen, Botanisk hage, Oslo
www.juniperus.no

24.8.2009



Sinus Software & Design ANS